Consells de ciberseguretat en temps de COVID-19

En els darrers dies, aprofitant la por i la necessitat d’informació de les persones respecte el coronavirus i altres temes relacionats, s’estan produint campanyes massives de robatori de credencials (phishing) i d’infecció d’equips per programari maliciós (malware).

Com es poden evitar aquests fraus? A continuació us donem algunes recomanacions:

 

1. Banca Digital:

  • Protegiu les vostres dades d’identificació personal. Recordeu que Vall Banc no us demanarà mai informació sobre les vostres contrasenyes o el vostre PIN, a través de cap canal.


 
2. Mitjans de pagament:

 
3. Correu electrònic:

  • No obriu ni contesteu correus de remitents desconeguts, pel seu contingut genèric o perquè no els hagueu sol·licitat. Sospiteu especialment dels que provinguin d’un domini similar al real o de serveis genèrics (@gmail.com, @outlook.com, etc.).
  • Teniu especial cura de no obrir enllaços o arxius adjunts inclosos als correus sospitosos. Reviseu les adreces dels enllaços abans d’accedir-hi i desconfieu dels enllaços escurçats (http://bit.ly/..., http://goo.gl/..., etc.) o de contingut dubtós, tot i que provinguin de contactes coneguts.
  • Observeu si hi ha una redacció i ortografia descuidades, o s’intenta persuadir amb missatges d’urgència o confidencialitat.
  • En cas de dubte, sigueu prudents i contacteu amb el remitent per altres mitjans (ex. canal telefònic) per confirmar que és legítim.


 
 4. Xarxes socials i aplicacions de missatgeria:

  • Vigileu també amb tot allò que rebeu a través de les xarxes socials i aplicacions de missatgeria (SMS inclòs). També poden incloure enllaços o arxius adjunts fraudulents.


 
5. Dispositius:

  • No descarregueu aplicacions de fonts que no siguin oficials i assegureu-vos de disposar d’un programari antimalware instal·lat en el sistema, que estigui actualitzat.


 
6. Vishing:

  • Finalment, igualment aneu en compte amb el vishing (phising de veu), ja que també es produeixen casos de suplantació d’identitat a través de trucades rebudes per via telefònica.