Com combatre la por al risc, a perdre i al penediment en la inversió borsària

control del risc wealth mangement banca privada

Com hem vist en anteriors post, les aversions al risc, a les pèrdues i al penediment fan de la inversió en borsa una activitat inusual. Les accions presenten tanta volatilitat i diferents opcions a escollir que el risc de perdre en el curt termini o no aprofitar bones oportunitats és important. Així que la millor preparació de la que podem disposar és saber d'entrada que la nostra carrera com a inversors en borsa estarà plena d'obstacles.

Hi ha dos aspectes fonamentals que sempre hem de tenir presents. Primer hem de saber com som realment; com reaccionem a les pèrdues temporals, com separem l'activitat de la pura inversió d'un exercici que ens afecti l'ego, com analitzem objectivament la informació que tenim davant, etc. I segon, cal mirar el veritablement important; el resultat global a llarg termini.

destacat 1 blog control del risc

 

Per conèixer-se millor el convido a que faci les següents reflexions ....

• Es considera un bon inversor per no vendre una acció en la qual està perdent?

• Conserva accions en la seva cartera per por que quan vengui pugin de preu?

• Prefereix invertir en accions que no tinguin una volatilitat històrica massa elevada ?

• Quan ha comprat una acció, ignora les notícies en relació amb l'empresa i les recomanacions desfavorables a aquesta acció ?

• Quan ha aconseguit una plusvàlua ràpida, ¿vol vendre com més aviat millor?

• Li agrada comprar més accions a mesura que baixa el preu per fer la mitjana a la baixa del preu de compra?

• Té en la seva cartera accions que han perdut gran part del seu valor i que ja no fa seguiment ni dels resultats ni de l'actualitat de l'empresa?

• Es mostra reticent a llegir l'actualitat d'una empresa tan aviat ha comprat les seves accions ? Li passa el mateix amb aquells títols que ha estat a punt de comprar, encara que finalment no ho va fer ?

Si ha contestat afirmativament a la major part d'aquestes preguntes, està vostè massa condicionat per la por a perdre, a el risc i al penediment. Però no es preocupi, li passa a la gran majoria d'inversors i si segueix un seguit de recomanacions, pot minimitzar el seu efecte.

Per començar, focalitzi la seva atenció en la perspectiva de beneficis i no en les pèrdues ja que és l'únic criteri que té importància per a l'inversor eficient. Per a això tingui present que el seu objectiu no és aconseguir no perdre diners en cap operació, sinó més aviat aconseguir el millor resultat global.

Un factor important és tenir accés a l'assessorament independent d'un professional qualificat. Aquesta persona ens ajuda a agafar distància amb aquestes emocions que ens juguen una mala passada i ens dóna una perspectiva addicional i objectiva per a la correcta presa de decisions.

Mai oblidi que hi ha un cost d'oportunitat en conservar aquells valors en què s'està perdent. Aquests diners que té bloquejats en accions que no paren de baixar no li permeten fer altres inversions. És cert que amb el temps es pot tornar a l'equilibri en una posició, però haurà d’assumir les conseqüències: els guanys que no ha obtingut respecte a les altres inversions que podria haver realitzat amb els diners paralitzats.

destacat 2

Anotar de manera meticulosa els resultats dels títols que conserva en cartera, l'evolució dels títols que ha venut posterior al fet que se'ls hagi tret de sobre, i el comportament dels dels títols que li hagués agradat comprar si hagués tingut la liquiditat suficient. Això li donarà una perspectiva més àmplia de si la decisió d'invertir i desinvertir ha estat la més correcta.

Ser previngut és una bona opció a l'hora d'invertir, però l'excés de zel a l'hora de prendre riscos i la por a tenir pèrdues i penedir pot causar moltes males decisions.