Com funciona un fons d'inversió?

Cómo funcionan los fondos de inversión vall banc

Avui dia qualsevol individu pot obrir un compte de valors en el seu banc o bé en un broker online i començar a invertir els seus diners comprant accions o bons emesos per companyies o governs. Un problema d'aquest tipus d'inversió és que requereix d'una formació financera prèvia i sobretot un alt consum de temps recurrent dedicat a la supervisió d'aquestes inversions, temps que no tothom està disposat a assumir o simplement no disposa d'ell.

Altres complicacions que sorgeixen a l'hora de triar en què invertim els nostres diners solen ser els anomenats biaixos psicològics. Quan comencem a invertir, si ho fem pel nostre compte, és bastant freqüent invertir una part massa gran de la cartera en accions que ens ha aconsellat algun conegut perquè en el passat ha obtingut grans beneficis o en companyies amb les que estem familiaritzades perquè les veiem en el nostre dia a dia i ens sembla que ofereixen bons productes. Lamentablement això poc té a veure amb la valoració que tenen les seves accions o, si a part de tenir un bon producte, la companyia és financerament estable i és capaç d'obtenir beneficis futurs per a l'inversor. Hi ha uns quants biaixos més comuns com el de la baixa diversificació perquè creiem que un sol actiu ens donarà un retorn extraordinari o el de l'aversió a la pèrdua (que no a el risc). Tots ells poden afectar negativament el resultat final de les nostres inversions, però abans d'enumerar tots els problemes existents explicarem una possible solució.

Per sobrevenir les dificultats i consum de temps comentats, hi ha una alternativa anomenada fons d'inversió. Què és un fons d'inversió? Bàsicament aquest vehicle reuneix els diners de molts inversors i els inverteix segons el que l'equip de gestió responsable del fons creu convenient.

En el cas d'un inversor que desconegui com funcionen els mercats financers però que tingui clar que vol invertir en accions, pot decidir invertir en un fons d'inversió de renda variable, on l'equip gestor dediqui tota la seva jornada laboral a analitzar companyies i fer seguiment de les inversions dels fons.

La següent pregunta què pot sorgir és com saber que el fons inverteixen en el que jo volia invertir i no es desvien d'això? O quins tipus de fons d'inversió són els més convenients per al meu perfil? Bé, com a vehicle financer regulat, tots els fons tenen una política d'inversió en el qual es detallen les característiques de el fons, i particularment quines regles ha de seguir la inversió en tot moment. Un bon exemple seria un inversor amb un perfil conservador, que vol invertir una petita part de la cartera en accions, però sense que el risc global sigui molt alt. Per a això, pot subscriure un fons d'inversió multi actiu amb uns límits màxims d'inversió en renda variable i en el risc global de el fons. D'aquesta manera el client estarà invertit en alguna cosa d'acord amb el seu perfil sense haver de perdre ni un minut a monitoritzar si ha de fer algun ajust en la seva cartera.

En qualsevol cas l'assessorament d'un Wealth Manager o assessor financer és fonamental per seleccionar quin tipus de fons d'inversió incloure i el seu percentatge òptim en una cartera d'inversió.

Categories
Recent posts
Notícies relacionades