Com invertir en Or?

Invertir en oro

L’entorn econòmic de la darrera dècada, més concretament després de la crisis financera del 2008, es pot resumir en que el creixement ha estat per sota de l’esperat en la majoria de països desenvolupats i que les autoritats monetàries han estat fent tot el possible per incrementar-lo.

La gran novetat de les polítiques monetàries dels darrers anys – accentuades amb l’aparició de les conseqüències econòmiques de la Covid19 – és que la impressió de moneda ha arribat a límits inimaginables i de conseqüències imprevisibles donades les magnituds.

Si a aquesta impressió li afegim l’enorme increment del deute governamental, fa que les conseqüències d’aquestes polítiques econòmiques i fiscals acomodatives extremes poden venir en format d’inflació – absolutament absent a la darrera dècada i que tanta por fa als mercats financers si arriba de manera descontrolada – o en forma de devaluació de les monedes o de l’enorme deute acumulat.

Creiem que en una cartera diversificada sempre és adequat mantenir una part de la mateixa en or. Un actiu que diversifica i que protegeix a la vegada. Però en aquestes circumstàncies és quan té més sentit que mai mantenir una part d’or com a inversió a les carteres, doncs en precisament episodis inflacionistes o de devaluació de la moneda és quan l’or més brilla en forma d’increment del seu valor.

Les alternatives que els inversors tenen per invertir en or passen per utilitzar una de les tres tipologies de productes que existeixen als mercats financers. Tot seguit veurem com pot invertir en or en borsa o com invertir en or físic en dos modalitats diferents.

En primer lloc invertir en or en borsa. Implica invertir indirectament en el metall, es fa a través d’empreses mineres on els seus beneficis depenen del preu del lingot però també d’altres factors més vinculats a l’evolució dels índexs de renda variable o més específics de cada empresa com la utilització dels recursos, dels costos de l’extracció o també dels possibles canvis fiscals que poden patir.  Es pot fer a través de vehicles diversificats com els ETFs o els fons especialitzats en les mineres però també invertint directament en empreses del sector com per exemple Newmont Mining o Barrick Gold.

En segon terme, aquest cop sí més directe, és a través d’ETFs d’or. Al mercat existeixen diverses alternatives i aquí recomanaríem els que inverteixen en or físic més enllà dels que ho fan a través de productes financers derivats de l’or. No és una mala opció si el que es vol és tenir un producte líquid a la cartera per desfer-lo en qualsevol moment. Però cal tenir en compte que els costos de recuperar l’or en format físic són molt elevats en qualsevol cas.

Una molt bona alternativa per als inversors – especialment els de patrimoni més elevat – és en la tinença d’or físic com a inversió. A Vall Banc disposem en exclusiva de la Sicav VB 24K Gold, una Sicav que permet als partícips aportar or físic ( prèvia certificació a través d’un procés exhaustiu de verificació de la puresa dels lingots ), de mantenir-lo custodiat i de beneficiar-se de la possible revalorització del metall preciós.

És un producte regulat per l’AFA ( Autoritat Financera Andorrana ) i auditat per Ernst &  Young, amb unes comissions que inclouen les despeses relacionades amb el cost d’assegurança i de caixa de seguretat.  El partícip pot garantir-se que en el moment de voler un reemborsament, sense cap cost associat, se li lliuraran els mateixos lingots aportats.  

Categories
Recent posts
Notícies relacionades