Comentari de mercats 04/05/20: En plena campanya

mercados reaccion covid coronavirus vall banc wealth management finanzas

El festiu de divendres ens fa recuperar avui les caigudes que van experimentar els parquets dels Estats Units. Divendres, es tancava la setmana amb la publicació de l’ISM de manufactures pel mes d’abril, aquest cedia fins a 41,5 des del 49,1 del març. És la xifra més baixa dels darrers 11 anys. La rúbrica relacionada amb les noves comandes i la laboral s’enfonsaven encara més en el terreny de la contracció, cap de les dues arribaven a 30 (27,1 i 27,5 respectivament). Així malgrat que els Estats Units hagin aprovat el Remdisivir per tractar els malalts afectats pel coronavirus, i que a Europa els nous contagis i morts van clarament a la baixa el que permet una reobertura dels negocis, els inversors tenen d’altres preocupacions:

  • El BCE podia haver anunciat noves mesures expansives dijous passat. No va fer-ho i la pilota està a la teulada dels polítics.
  • Les primeres lectures del PIB del 1T20 amb només dues setmanes d’aturada son molt negatives. Com seran les del 2T20 ? Molt pitjors.
  • Donald Trump amenaça amb reprendre la guerra comercial amb la Xina.

Trump carrega contra la Xina

En aquest darrer punt, el que es coneix com a Five Eye, les agències d’intel·ligència dels Estats Units, el Canadà, el Regne Unit, d’Austràlia i de Nova Zelanda, apunta a que el virus s’hauria creat en un laboratori de la Xina i des d’aquí s’hauria expandit per tot el món. En base a aquests informes que Trump diu haver vist, es podrien aplicar mesures punitives contra la Xina en forma de nous aranzels. Aquí es persegueix un objectiu, fer cada cop menys atractiu tenir la producció deslocalitzada a la Xina, en cas de no poder repercutir els costos als consumidors, i derivat d’aquest punt, atreure aquestes empreses per a que produeixin en local per reconstruir el teixit industrial en un moment on s’han destruït milions de llocs de treball. Donald Trump busca doncs la seva reelecció amb la carta del enemic comú i despertar la flama patriòtica nacionalista un cop la carta de l’economia no la podrà jugar. No cal recordar el grotesc espectacle en seu de Nacions Unides protagonitzat per Colin Powell pel compte de les armes de destrucció massiva de l’Iraq.

 

Disney a la baixa

Finalment avui es celebra el dia internacional d’Star Wars, per allò del “May the force (4th) be with you”. Demà publicarà els seus resultats trimestrals Disney. El mercat espera un increment de les vendes del 19% fins als 17.800 milions de dòlars. Pel que fa al benefici per acció aquest s’hauria de reduir un 45% fins als 89 cèntims. Pel conjunt de l’exercici es descompta una caiguda de les vendes del 15% per l’impacte de la clausura dels parcs temàtics, creuers, però sobretot per la paralització de les competicions esportives. Aquesta pandèmia es produeix en un moment on Disney està apostant fort per la seva plataforma en streaming, en 5 mesos ja comptaríem amb 50 milions de subscriptors, la divisió acumularia unes pèrdues de 861 milions de dòlars.

Salut i que la força us acompanyi !