Comentari de mercats 06/05/20: Tancant files

covid mercados

El foc encès per la sentència del tribunal constitucional alemany ha provocat que les institucions europees hagin sortit a defensar les seves actuacions. Així, el BCE emetia un comunicat on indicava que continuaria fent tot el necessari per assolir el seu objectiu d’inflació i també que la seva política monetària arribaria a tots els racons de l’economia i jurisdiccions de l’Eurozona. Acabava recordant que el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) al desembre de 2018 va dictar una sentència favorable en aquest mateix assumpte. La Comissió Europea de la seva banda recordava la primacia del dret europeu i que les sentències del TJEU son vinculants per a tots els tribunals nacionals. El Comissari Europeu d’Economia manifestava que el BCE és una institució independent i que aquesta independència és la base de la política monetària europea. Tot i aquest suport públic i exprés a les actuacions del BCE el deute d’Itàlia no aconsegueix remuntar i el 10 anys incrementava la seva rendibilitat 10 punts bàsics a 1,97%. Els actius de risc es veient penalitzats per l’escalada al tomb de l’origen del virus, amb Donald Trump pressionant a la Xina per a que aquesta fos transparent sota l’amenaça d’una represa de la guerra comercial però també per la incertesa que representa el post-confinament i una hipotètica segona onada de contagis.

 

Rècord d’aturats

En el front macro a Europa s’han publicat les xifres finals del PMI de Serveis pel mes d’abril, millora lleugerament respecte a la lectura inicial tanmateix pateix una forta patacada passant de 26,4 al març a 12 al abril. Les xifres d’activitat podrien haver tocat terra aquest mes d’abril. Pel que fa als Estats Units, previ a la dada del mercat de treball que coneixerem divendres aquesta tarda s’ha publicat l’enquesta ADP. Així el sector privat ha destruït 20,236 milions de llocs de treball durant el mes d’abril. No cal dir que aquesta xifra és un nou rècord en la sèrie. El 40% dels llocs de treball destruïts estan relacionats amb el sector serveis principalment oci i restauració.

En el vessant sanitari un cop comença a remetre la pandèmia cada cop son més les empreses que anuncien la data de represa de l’activitat, així Disney reobrirà el seu parc de Shanghai el proper dia 11, això sí, amb limitacions en l’aforament, un increment de les mesures d’higiene i aplicant estrictes normes de distanciament social. General Motors de la seva banda, que avui ha publicat els seus resultats trimestrals, benefici net de 247 milions de dòlar un 88% menys que al 1T19 on va guanyar 2.120 milions de dòlars , reobrirà les seves plantes dels Estats Units el dia 18, tot i això poden tenir problemes de subministrament des de Mèxic ja que la situació sanitària és més complicada. A Alemanya durant el proper cap de setmana podrien reobrir tots els comerços i posteriorment ho farien d’altres sectors d’activitat com restaurants i hotels a la discreció dels estats federals i en base a l’evolució dels contagis. Notícies positives que ens retornen un cert optimisme.