Comentari de mercats 12/05/20: Més retallades en la producció de petroli

mercados financieros covid vall banc wealth management inversiones en escenario coronavirus

Mostra de l'alentiment macro és la caiguda de la inflació. Així, als Estats Units la lectura preliminar del mes d'abril se situa en el -0,8%, la taxa anual es redueix amb força passant de l'1,5% al 0,3%. Pel que fa a la inflació subjacent, aquella que exclou les components més volàtils de la sèrie com els aliments frescos i l'energia, mostra una caiguda mensual del 0,4% mentre que la taxa anual es replega 7 dècimes fins a l'1,4%. S'observa clarament el caràcter desinflacionista d'aquestes variables. A la Xina, els preus han experimentat un comportament similar, així, al abril, la taxa anual es contrau 9 dècimes el que provoca una caiguda de la taxa anual fins al 3,3% respecte al 4,3% del març.

Rebaixes en la producció del petroli i aturada d’operacions

Amb l'objectiu de fer revifar els preus, l'Aràbia Saudita rebaixarà la seva producció en un milió de barrils diaris suplementaris a comptar del mes de juny, deixant la seva producció diària en 7,5 milions de barrils. A aquesta rebaixa també s'afegiran Kuwait i els Emirats Àrabs Units amb 180.000 barrils diaris, mentre que el Kazakhstan ha ordenat la reducció de la producció en els grans jaciments de Tengiz i Khashagan entre d'altres de dimensions menors. Aquestes noves retallades combinades amb l'aixecament de les restriccions en molts països permetrà anar reduint els inventaris que s'han construït arran del col·lapse de la demanda xifrat en un 30% que vindria a ser equivalent a 30 milions de barrils diaris. En aquest entorn de demanda deprimida i excés d'oferta, els productors nord-americans han reaccionat reduint costos mitjançant l'aturada d'operacions i la supressió de llocs de treball, tanmateix per algunes companyies ja seria massa tard així, Chesapeake Energy es podria acollir a la protecció del Chapter 11 en no poder reestructurar els seus més de 9.000 milions de dòlars de deute. La companyia, el mes passat, va adoptar mesures anti-OPA, ja que la part adquirent es podria apropiar dels crèdits fiscals generats i utilitzar-los en cas d'obtenir beneficis. Actualment Chesapeake Energy té un valor en borsa de poc més de 120 milions de dòlars, per un valor de l'empresa de poc més d'11.200 milions de dòlars.

Fase 1 dels acords entre Xina i Estats Units

En el front comercial, bones notícies, la Xina ha publicat una llista de 79 productes que es beneficiaran d'una rebaixa dels aranzels aplicables a partir del pròxim dia 19 de maig. Aquests avantatges correran durant un any i s'emmarquen en la desescalada de les tensions comercials derivat de la Fase 1 dels acords comercials. Tot i això, en l'actual context econòmic sembla poc probable que la Xina pugui honorar els seus compromisos d'incrementar les compres de productes nord-americans. Així en els 2 pròxims anys hauria d'adquirir béns i serveis per valors de 200.000 milions de dòlars (77.000 milions el 2020 i 123.000 milions al 2021). Donald Trump ja ha advertit que en cas que la Xina no mantingui els seus compromisos l'acord comercial quedarà invalidat.