Comentari de mercats 21/05/20: Senyals de recuperació

mercats coronavirus

El sector tecnològic continua empenyent amb força. Amazon ahir va assolir un nou màxim històric a 2.500 dòlars l’acció, si bé va acabar la jornada a 2.497,94 dòlars. També Facebook marcava un nou màxim històric a 231,34 dòlars, gràcies a una nova funcionalitat, Shops, que permet a petites i grans empreses tenir una botiga virtual. El sector Energy als Estats Units també contribuïa al bon to dels parquets gràcies a la reducció dels inventaris de petroli per segona setmana consecutiva. L’aixecament de les restriccions permet esperar un increment del consum i després de les retallades de producció observades hauríem d’assistir a un repunt dels preus del petroli. El sector financer nord americà molt penalitzat les darreres jornades per la possibilitat que els tipus d’interès es mantinguin baixos per un període de temps extens, també experimentaven un rebot.

En el vessant macro avui s’han publicat les xifres d’activitat PMI preliminars corresponents al mes de maig. Com era d’esperar hem assistit a un repunt dels nivells d’activitat, tant de la rúbrica manufacturera com de serveis. Detallem les xifres tot seguit:

mercats financers

Tot i la millora, els nivells d’activitat es mantenen per sota de la cota de 50, que marca la frontera entre l’expansió i la contracció d’aquesta. Al juny esperem un repunt d’aquestes magnituds. Als Estats Units, hem conegut també els PMI preliminars corresponents al mes de maig. Indiquem la seva lectura tot seguit:

mercats financers vall banc

Pel que fa a les peticions setmanals de subsidi d’atur, aquestes s’han situat en 2,438 milions respecte dels 2,687 milions, xifra revisada a la baixa en 300.000 persones, la setmana precedent. L’indicador no es gaire fiable perquè el tsunami de peticions ha provocat que les administracions estiguin desbordades i s’hagin produït errades en la transmissió de dades. A més, abans de poder postular a les ajudes Federals (Paycheck Protection Program) s’ha de denegar la petició d’ajuda estatal. Pel que fa a les peticions de subsidi d’atur setmanals en la rúbrica de peticions contínues, aquestes s’han situat en 25,073 milions respecte a les 22,548 milions de la setmana prèvia. Val a dir que aquestes dades tenen un decalatge, són de la setmana que es tancava el dissabte 9 de maig, així que els efectes del desconfinament no els començarem a percebre fins a la dada que es publicarà el 4 de juny. En el mercat immobiliari, durant el mes d’abril es van vendre 4,33 milions habitatges de segona mà. El que representa una caiguda del 17,8% respecte al mes de març, quan se’n van vendre 5,27 milions en xifra anualitzada.

 

Guerra per la vacuna

En el vessant sanitari continua la cursa per veure quina farmacèutica s’emportarà l’honor i la gloria de descobrir la vacuna contra el COVID-19. De la mateixa manera que els diferents països van córrer per aprovisionar-se de mascaretes, ara la guerra està en assegurar-se les dosis de la vacuna per tota la població. Així el departament de salut dels Estats Units injectarà fins a 1.200 milions de dòlars en la farmacèutica AstraZeneca  per accelerar les investigacions del fàrmac AZD1222. En contrapartida els Estats Units s’asseguren fins a 300 milions de dosis de la vacuna, i que 30.000 nord americans participaran en els assajos clínics de fase 3. El Regne Unit ja va tancar un acord per poder disposar de 100 milions de dosis, els primers 30 milions tan aviat com aquest mes de setembre.

Bones noves, tanmateix no cal perdre de vista el increment de la tensió comercial entre la Xina i els Estats Units. Aquesta ens acompanyarà fins al 3 de novembre, data de les eleccions presidencials als Estats Units, i més enllà en cas de victòria de Trump.