Comentari de mercats 28/05/20: Atenció!

mercats financers COVID-19 wealth management banca privada

Avui dijous el parlament xinès ha aprovat una legislació per aplicar la llei de seguretat nacional a la ciutat “autònoma” de Hong Kong. L’objectiu és perseguir la secessió, la subversió, el terrorisme, i les ingerències estrangeres. En un altre paquet de disposicions legals també es busca criminalitzar i castigar actes de desconsideració cap a l’himne nacional. Abans de l’aprovació de la llei de seguretat nacional, el secretari d’Estat dels Estats Units advertia que davant d’aquests canvis Hong Kong podria perdre el seu estatus especial. Estatus especial que no deixa de ser un tracte preferencial d’accés al mercat dels Estats Units pels productes i serveis provinents de Hong Kong. En aquests moments, el que menys es necessita és un increment de la tensió política que derivaria novament en sancions comercials, en una guerra d’aranzels i tornar a la casella de sortida, 26 mesos enrere quan l’Administració Trump va aplicar aranzels a productes xinesos per valor de 50.000 milions de dòlars.

En les darreres jornades hem assistit a una rotació cap a accions value i cícliques. Així, destaca el bon comportament del sector financer d’una banda, i del sector autos i el relacionat amb l’oci i el turisme de l’altra. L’optimisme dels inversors s’explica pels diferents programes d’estímul que s’estan prometent arreu, com per exemple el de la Comissió Europea d’ahir, que s’haurà de concretar en les properes setmanes. Aquestes promeses no amaguen una realitat, i es que cada dia alguna companyia anuncia un pla de racionalització de costos i això es fa per la via de les reduccions de plantilla. Així, molt probablement quan es produeixi una recuperació dels beneficis empresarials, aquesta millora s’explicarà per la via del control de costos i no per l’increment de les vendes.

A nivell macro, avui a Alemanya hem conegut la inflació preliminar pel mes de maig. Durant el període els preus han caigut un 0,1% mensual, la taxa anual es replega 3 dècimes fins al 0,6%. Als Estats Units les ordres de béns no periples del mes d’abril van mostrar una caiguda del 17,2%, no es cap sorpresa aquesta xifra donada la paràlisi de l’activitat al llarg de tot el mes d’abril. Pel que fa a les peticions setmanals de subsidi d’atur, aquestes es van reduir fins a les 2,123 milions des de les 2,438 milions anteriors. Pel que fa a les peticions continues, sorpresa positiva, ja que es redueixen en prop de 4 milions, situant-se en 21,052 milions respecte a una xifra revisada a la baixa de 24,912 milions. Es una sorpresa positiva perquè les dades recullen la informació de la setmana que precedia la reobertura el passat dilluns 18 de maig i esperàvem una reducció d’aquesta rúbrica el proper dijous dia 4 de juny. En qualsevol cas bona notícia.